30.03.17

1943 рік. Фільм для хліборобів

Старі газети...

Як багато цікавого про минуле ми можемо дізнатись, гортаючи їх сторінки. Ось, наприклад, газета "Голос Підкарпаття" (№ 42 від 17.10.1943 року) на своїй "Хліборобській сторінці" писала:

газета Голос Підкарпаття


"Хліборобський фільм для селян

Напередодні нової посівної кампанії Відділ Прохарчування і Хліборобства всякими способами змагає до того, щоб допомогти селянинові у його праці. Одним із таких засобів, який у ясній і зрозумілій формі познайомить селянина з раціональними методами управи ріллі, є відповідно випрацьовані хліборобські фільми.
Від листопада ц.р. аж по кінець березня 1944 р. всі кінотеатри на терені Галичини висвітлюватимуть покази раціональної управи ріллі і взагалі приклади нових методів господарювання в полі, городі, стайні, хліві і т.п. До цих хліборобських фільмів долучиться теж фільми розважального характеру і т. зв. тижневики. В місцевостях, де нема кінотеатру, фільми висвітлюватимуть мандрівні кіна, а розклад програми є так виготовлений, що кожний мешканець области у вищезгаданому часі матиме змогу оглянути по черзі 4 різних програми".

Далі подаються дати показу фільмів. Наприклад, в Перемишлянах планувалось на 20 число.

Зверніть увагу - Друга світова війна, а селяни турбуються про майбутній врожай. Бо треба жити...

І ще одне - Перемишляни у списку з постійними кінотеатрами. От тільки де він на той час був, мені невідомо. Маю приипущення, що там, де і я його застав - біля церкви св. Миколая. Але то тільки моє припущення. А те, що у 1943 році в Перемишлянах був стаціонарний кінотеатр, то вже підтверджено цією публікацією.

Матеріали:
LIBRARIA. Архів української періодики

Немає коментарів:

Дописати коментар