15.03.17

1914 рік. Бої на річці Гнила Липа.

Період бойових дій з 23 по 31 серпня 1914 року увійшов в історію Першої світової війни, як Галицька битва. І одним з епізодів цієї битви вважають бої на річці Гнила Липа.

Плануючи вторгнення в Польщу, австрійські штаби розраховували на те, що їхнє угрупування, яке займало позиції східніше Львова (3 армія та група Кевеса) зможуть стримувати російські війська, які вели наступ з Волині (3 армія генерала Рузького) та Поділля (8 армія генерала Брусилова). Але вже 26 серпня після зустрічних боїв між 3 російською та 3 австрійською арміями на річці Золота Липа стало зрозуміло, що це було помилкове рішення.

Напередодні, 25 серпня, 3 армія Рузького займала фронт від Радзихова до Езерна. Тилові частини армії було зосереджено на станціях Броди та Кременець. Слід зазначити, що в цей період дивізії армії були повністю укомплектовані. А 8 армія Брусілова вела наступ на фронт Ходорів - Галич і вийшла на річку Коропець від Козова до Монастириска. Австрійська 3 армія Брудермана займала фронт від Каменка - Дзедзилов - Бортків - Борщів та мала плани подальшого наступу на Буськ, Золочів та Поморяни.

Вже 26 серпня спроби наступу австрійських частин були зупинені, 27 серпня вони перейшли до оборони, а 28 серпня почали відступ на рубіж Пруси - Куровичі - Фірлеїв. 8 російська армія в цей час, перебуваючи на рубежі річки Коропець, зайняла тактику очікування, а 28 серпня двома копрусами вийшла на фронт Дунаїв - Рогатин.

На вечір 28 серпня 3 армія Рузького, переслідуючи австрійські війська, вийшла на фронт Камянка - Глиняни - Липівці - Біле, а 2 корпуси 8 армії просувались в напрямку Бібрки і вийшли на рубіж Дунаїв - Стратин - Желибори. Австрійські війська на той момент мали найбільше зосередження на фронті Куровице - Фирлеюв, протяжність якого була 35 кілометрів.

Австрійське командування планувало утримання оборони на рубежі Пруси — Куровице — ріка Гнила Липа до Рогатина з подальшим контрударом з району Куликова по правому флангу 3 російської армії. Крім того планувалось, що 2 австрійська армія перейде в наступ в районі Рогатина та Галича.

29 та 30 серпня 3 армія Рузького прорвала оборону австрійських частин на 15 кілометровій ланці від Перемишлян до Брюхович. В цей прорив було введено 10 кавалерійську дивізію в напрямку на Свірж. Загалом, прорив на Свірж, змусив австрійські частини до відступу - 31 серпня південніше Курович залишились на позиціях лише 2 дивізії. Командування австрійських військ приймає рішення про відведення 3 армії на лінію Львів - Красів з завданням забезпечити  оборону Львова, 2 армії відвести Рогатинську групу на Ходорів, а група Карга залишити укріплення в Галичі і відійти по річці Дністер до Журавно.

На вечір 1 вересня 3 російська армія, збиваючи ар’єргарди ворога, вийшла на Жолкієв - Яричів - Острів - Старе село, частини 8 армії вийшли на лінію Бібрка - Ходорів.

Мапа бойових дій на річці Гнила Липа
Мапа бойових дій


Як підсумок боїв цього періоду, стало те, що спроби австрійських військ зупинити наступ російських 3 та 8 армій на берегах річки Гнила Липа, виявились марними. А російські армії отримали оперативний простір для подальших дій.

Матеріали:
Зайончковский A.M. Первая мировая война; СПб.: Полигон, 2002 (militera.lib.ru).

Немає коментарів:

Дописати коментар