19.06.18

Топоніміка Перемишлянщини

Напевно кожному з нас цікаво дізнатись, чому місто, село, річка має саме таку назву? Звідки вона походить? Звідкіля в Перемишлянах вулиця Пекарська і чому не, наприклад - Мулярська? Чому вулицю назвали Підвальною? Це цікаво ще й тому, що дає змогу побачити, яким було місто чи село, що було в тому чи іншому місці в давнину.
Повертаючись до тієї ж вулиці Пекарської, яка має лише одну будівлю, можна припустити, що назва вулиці пішла від пекарні, яка тут існувала свого часу. Більше того, старші люди ще пам'ятають, що дійсно донедавна саме тут була міська пекарня.

Але повернемось до походження назв загалом. 
В нашій Центральній районній бібліотеці зберігається книга Василя Лаби "Історична топоніміка Перемишлянського району Львівської області". Це не лише довідник топонімів (географічних назв), в якому зібрано 87 назв, це ще й запрошення до пошуку. Як зазначив автор,
"Я подавав ті версії походження їх назв, які формально вважаються науковими, і вже навіть встигли дійти до масового читача. Водночас я давав свої версії, які ще ніде не публікувалися, але нібито цілковито й "не висмоктані з пальця". Ти маєш повне право дошукуватися істини і йти ще далі вглиб."
Крім того, це й розповідь про виникнення окремих поселень Галичини.

Саме тому я запрошую тих, кому це цікаво, поринути у світ топоніміки нашого краю. Всі матеріали можна буде знайти в цьому розділі. Безумовно, дошукуючись істини, будуть і припущення, і версії. Цікаві будуть ваші коментарі, які доповнять матеріал. І ми спробуємо, як казав В. Лаба, "йти ще далі вглиб".

Немає коментарів:

Дописати коментар