14.07.18

1919 рік. Чортківська офензива.

В історії боротьби за Україну, Чортківська наступальна операція (її ще називають Чортківською офензивою), яка розпочалась на початку червня 1919 року, вважається однією з найбільш успішних операцій УГА (Української Галицької Армій) .
7 червня частини УГА розпочали наступ, метою якого було витіснити польські війська за рубіж ріки Золота Липа. І вже наступного дня були перші перемоги, серед яких звільнення Чорткова. Противник був змушений відступити на рубіж Гологори - Перемишляни - Букачівці. Далі були виснажливі бої за Бучач (11 червня), Підгайці, Тернопіль та Бережани.



Схема наступу військ УГА

(матеріали з сайту zbruc.eu)


А далі була поразка. На 23 число поляки закріпились по західному берегу річки Гнила Липа від Перемишлян аж до Фірлеїва, а 28 червня український фронт в районі Янчина було прорвано. Ось як ці події описано у "Великій історії України від найдавніших часів" (Київ, "Глобус", 1993 рік, т. 2, с. 360-361):
"Ранком 28 червня мав початися наступ українських частин на Перемишляни, та тут польські війська випередили українців і... перебрали ініціативу в свої руки. 3 бригада, яка займала лінію Фірлеїв - Янчин, вистрілявши всі останні набої, мусила відступити до Нараїва, вслід за чим захитався цілий український фронт. Почався відворот з передпілля Львова, назад у... трикутник окреслений межиріччям Дністра й Збруча. Піхота не мала чим відстрілюватися, охоронювати відворот доводилося виключно артилерією".

Все закінчилось тим, що 16 липня 1919 року УГА та уряд перейшли на території Наддніпрянської України.

Так, незважаючи на поразку, в історію визвольних змагань нашого народу було вписано яскраву сторінку та продемонстровано в першу чергу моральну силу українського війська.

Матеріали:



Немає коментарів:

Дописати коментар