05.11.17

1857 рік. Перша школа пасічників.

В 1857 році сталась подія, яка увійшла в історію не лише міста Перемишляни - Юрій Любінецький відкрив першу в Австрійській імперії школу пасічників.

Юрій Любінецький - засновник першої в Галичині школи пасічників
Юрій Любінецький

На той час місто було невеликим - лише 372 будинки, а наслення складало 3167 чоловік. Крім пасіки Любінецького, яка нараховувала 100 пнів, в місті було ще 4 пасіки: поштмагістра Влістоцького (28 пнів), інші ще меньші (по кілька пнів). Крім того, як відзначав у своєму звіті сам Ю. Любінецький, "Околиця Перемишлян несприятлива для бджільництва. Ліси були буково-грабові. Зрубів не було зовсім і не було малини. Садів теж мало. Луки давали мало користі, бо селяни рано їх косили, як тільки починалось цвітіння трав. Конюшини люди не сіяли, гречок мало. В основному медозбір тривав від 1 до 26 липня".

І все ж, 15 травня 1857 року було оголошено про прийом учнів до школи, яка являла собою пасіку, що нараховувала до 200-300 вуликів нової рамкової конструкції, так званих держонів. Пасіку доглядали два пасічники, яким власник платив по 20 зр. в рік. Навчання було платним і коштувало 25 зр, а тривало 5 з половиною місяців. Високою була не тільки платня за навчання, але й самі вулики, які початково коштували по 5 зр. Втім, наступного року, враховуючи, що учні опановували програму доволі швидко, термін було скорочено до 4 місяців, а бідних було звільнено від оплати.

В перший рік в школі навчалось понад 30 учнів. Серед вимог до учнів головним було не вміння читати та писати, а зацікавлення у навчанні та спритність. І ще - до школи не приймали хлопців, молодших від 17 років, а також тих, у кого не було посвідчення особистості. В школі навчали не лише, як доглядати за пасікою, але й як виготовляти вулики та інші речі для пасіки. Тому у кожного учня мали бути свої сокира, гибель і долото. Як бачимо, фізична праця була однією із складових навчання, тому неслухняних, неморальних та ледарів Любінецький обіцяв зі школи виганяти. На пасіці тримав бджоли у всіх видах крайових вуликів та у вуликах системи Держона.

У 1867 році, коли місто Перемишляни стало повітовим центром, на його гербі було зображено вулик з бджолами. Так було вшановано пам'ять про першу в Галичині школу  пасічників Юрія Любінецького.

примітка: зр (золотий ринський) - австрійська грошова одиниця у 1772-1896 роках. До 1859 року складався з 60 крейцерів, опісля -  зі 100 крейцерів.

Немає коментарів:

Дописати коментар