10.07.18

1939 рік. Нова влада - слова і діла.

У вересні 1939 року в Перемишляни прийшла влада "визволителів". За свою історію місто пережило і часи Австро-Угорської імперії, і Речі Посполитої, а ще до того - Королівства Польського. Настав час і радянської влади.
Що вона принесла нашому місту? Які зміни, чого було чекати людям? Доктор Михайло Шкільник у своїй книзі "Як міг, боронив справедливість...", розповідає таке:
"B Перемишлянах виходила місцева газета, і що там тільки не писалося: всілякі блага, справжній рай, радісне і щасливе життя, демократичні свободи, розвій промислу й торгівлі в місті. Усе було так гарно змальоване, що читачі просто очам своїм не вірили, зіставляючи прочитане з дійсним станом речей. Просто соромно було читати. Наприклад, писалося, що в Перемишлянах плануються або вже почалися будови великих комбінатів, хоча на ділі нічого не робилося ані не планувалося. Вчителям доручали писати статті до газет про розвиток шкіл, високий рівень навчання, досягнення в антирелігійній і комуністичній пропаганді. Наші вчителі мучилися днями й ночами над статтями, з яких в остаточному варіанті залишалося тільки прізвище автора. Розповідали мені депутати до Верховної Ради, що те саме діялося і з ними. Канцелярія чи то пак секретарі відділу безпеки доручали нашим депутатам виголошувати промови на засіданнях Ради, але ці промови за два-три дні наперед мали бути подані на попередній перегляд, і коли їх повертали, то зміст був уже зовсім інший, ніж у первісному проекті. Депутати мали наказ виголошувати тільки такі-от відцензуровані промови. Словом, мешканці міста швидко переконалися, що більшовизм - це брехня й обман. Та свое невдоволення новою «визвольною владою» ніхто не наважувався виявити хоч би навіть кислою міною".
[Михайло Шкільник, "Як міг, боронив справедливість...", с. 137]

Немає коментарів:

Дописати коментар